Ze zápisníku místostarosty

9 října, 2023 MOST0

Vážení spoluobčané, dnešní zápisník místostarosty věnuji novinkám ze svých vybraných oblastí a to zejména moderních technologií. Jedná se o projekty, které nejsou vidět hned na první pohled, ale které následně pomohu efektivně využívat všechny výhody s tím spojené. Druhou oblastí budou novinky z oblasti sportu.

Digitalizujeme vybrané procesy v rámci samosprávy. Jako členové spolku Otevřená města jsme letos v červenci nasadili a ověřili funkčnost elektronického dotačního portálu. Jedná se o open-source nástroj pro digitalizaci dotačních procesů. Umožňuje pohodlnou správu celého dotačního procesu od samotné tvorby dotační výzvy a jejích programů, příjem žádostí, jejich zpracování, kontrolu, hodnocení a veškeré související akce až po kontrolu podaných vyúčtování poskytnuté dotace. Za další výhody pak považuji všechny výhody digitalizace, jakými jsou: vše je na jednom místě v digitální podobě; sjednocení formy přijatých žádostí; možnost online asistence žadateli již ve fázi přípravy žádosti; možnost příjmu žádostí přes datovou schránku; možnost vyhledávání v historii žádostí i dotačních programů; automatická publikace otevřených dat atd. V roce 2024 tak kompletně celým procesem podání žádosti o dotace bude možné projít elektronicky. Možnost dosavadní „papírové“ formy žádosti o dotace však zůstane.

Už sedmým rokem v rámci přijímacího řízení do mateřských i základních škol provozujeme elektronický portál sběru přihlášek. Když jsme zvolili tento systém, byli jsme rozhodnuti jít s dobou a ta nám dala za pravdu, kdy využíváme mnoho výhod této formy: žádosti je možné „vyzvedávat“ a vyplňovat po dobu několika týdnů; hlásíte-li své dítě na více MŠ v Tišnově, vyplníte žádost pouze jednou a vytisknete ji kolikrát potřebujete; systém nabízí jasná kritéria vyjádřená číselným bodovým ohodnocením; jako zřizovatel mateřských a základních škol máme v každé fázi přijímacího řízení aktuální informaci o počtech hlásících se dětí; elektronický systém zjednodušuje vydávání rozhodnutí o přijetí/ nepřijetí dítěte, a zajišt’uje větší transparentnost. Uvidíme, jak se v rámci novely školského zákona podaří celostátně zprovoznit a nasadit podobný systém pro podávání elektronických přihlášek na střední školy. V Tišnově už tento způsob pro naše MŠ a ZŠ považujeme za zcela standardní.

Od roku 2023 nabyly účinnosti prováděcí předpisy ke stavebnímu zákonu, které zavádějí požadavky na standardizaci územně plánovacích dokumentací, zejména územních plánů. Krom vlastní standardizace převedeme během roku 2024 územní plán Tišnova do interaktivní podoby. Interaktivní územní plán přinese několik výhod ve srovnání s tradičními tištěnými mapami. Interaktivní územní plán bude obsahovat více informací (přesněji informace budou kumulovány do jednoho místa) než tištěné mapy a PDF soubory, včetně propojení s různými vrstvami dat; umožní vyhledávání přes číslo parcely či přes číslo popisné; umožní získání informací o parcele a zájmové ploše; budou zobrazeny další doplňující legendy. Interaktivní územní plán bude dostupný online, což umožní veřejnosti snadný přístup k informacím o územním plánování.

Otázka elektromobility a nabíječek pro elektroauta. Už není otázka zda, ale kdy, i v Tišnově na sídlištích začneme budovat nabíječky pro elektroauta. Aktuálně je největší počet elektroaut kumulován do oblastí rodinných domů, nicméně mnohé společnosti a firmy nabízejí elektroauta v rámci svých firemních flotil. Nyní připravujeme několik míst na tišnovských sídlištích, kde by tyto elektrické nabíječky mohly vyrůst. Největším problémem v našem rozmachu představuje skutečnost, že tímto sebereme parkovací místa pro „normální“ auta, což při nedostatku parkovacích míst nebude jednoduché. Přesto bychom rádi pilotně instalovali nejméně jeden stojan s dvěma místy na sídlišti Květnice.

Co se týče sportovní infrastruktury, tak stále průběžně budujeme a přispíváme na opravy stávajících sportovních zařízení. Novinkou ještě letošního roku bude workoutové hřiště na Ostrovci vedle fotbalových hřišt’. Workoutové hřiště je zařízení navržené pro cvičení a fyzickou aktivitu na čerstvém vzduchu. Tato hřiště bude volně přístupné veřejnosti a bude nabízet různé cvičební prvky a nástroje pro trénink celého těla. Výstavbu vysoutěžila firma Enuma Elis, která realizovala před 9 lety stávající workout u nového hřbitova, který perfektně funguje a je hojně využívaný. Cena bude 2 mil. Kč.

Hala SSK (Sdružení sportovních klubů) slaví letos 40 let od svého dokončení v roce 1983. Díky iniciativě vedení SSK a finanční pomoci města prochází hala kompletní rekonstrukcí, která spočívá v položení nové podlahy, opravy hlediště, obložení prostoru haly, úpravou prostoru rozhodčích a časomíry, nátěrem nosných konstrukcí a dalšími opravami. Celková výše projektu je 3,6 mil. Kč. Hala prokoukne 15. října, kdy bude slavnostně představena její nová podoba.

V areálu letního kina mezi lukostřelnicí a venkovní učebnou vyroste lezecká stěna. V tuto chvíli zhotovujeme studii, podle které se rozhodneme o parametrech realizace. Naše představa je nepravidelný kvádr o rozměrech 4×5 a výšce 12,5 m, kde předpokládáme cca 50 lezeckých cest s 14 liniemi s jištěním. Studie teprve ukáže výši investičních nákladů.

Na závěr přikládám pozvánku na 14. října 2023, kdy tišnovská rozhledna slaví kulatiny od svého znovupostavení a to díky občanskému sdružení Rozhled na Tišnov, které před 20 lety stavbu zrealizovalo. Ve stejném termínu organizuje Klub českých turistů svou tradiční „50“, která v několika trasách vede právě přes rozhlednu.

 

Martin Sebera

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.