Ze zápisníku místostarosty

4 září, 2023 MOST0

Vážené Tišnovačky, vážení Tišnováci, skončily letní prázdniny. Pro děti školou povinné ne úplně radostný okamžik, pro ostatní krásná vzpomínka na prožitou dovolenou s rodinou či kamarády a pro stavaře období plného nasazení. Také na Odboru investic a projektové podpory (OIPP) v Tišnově pokračovaly práce na realizacích staveb, přípravě projektů a zadávacích řízení. Na začátku srpna byla dokončena poslední fáze rekonstrukce bytových domů Na Mlékárně, aby následně od října mohla přivítat nové nájemníky. V ulici Husova budou v průběhu září po plynařích pokračovat práce na komunikacích, aby byla celá ulice na konci roku dokončena. A my všichni si pak společně mohli užít další zrekonstruovanou část Tišnova vedoucí k ZŠ Smíškova. Na začátku prázdnin byla zahájena stavba I. etapy revitalizace sídliště Pod Květnicí a zateplení fasády nedalekého bytového domu na ulici Polní. V polovině prázdnin také započaly bourací práce na přístavbě u školy v Jamném a byla zahájena I. etapa rekonstrukce Hotelu Květnice sanačními pracemi a bouráním dvorní přístavby z počátku devadesátých let. Během září by měly být zahájeny práce na rekonstrukci plotu při vstupu do nového hřbitova, abychom zaslouženě nechali ještě více vyniknout dokončenou novou smuteční síň. Velký dík si zaslouží naše projektová kancelář, neboť se nám podařilo získat dotaci ve výši 5 mil. Kč od Jihomoravského kraje (JmK) na I. etapu rekonstrukce stupaček a sociálních zařízení v Centru sociálních služeb. Ta by měla být započata na podzim tohoto roku.

Investiční akce se nám tedy daří ve spolupráci s odborníky kvalitně připravovat, časově koordinovat se správci sítí i realizovat. Aktuální informace i jejich archiv jsou vám k dispozici na stránkách www.promenytisnova.cz.

Aktuálně největším problémem se však do budoucna jeví jejich financování. V polovině letošního roku byl Zastupitelstvem města Tišnova projednán aktualizovaný Investiční výhled na roky 2024 až 2026. Největší investiční akce, které připravujeme, jsou bezesporu – revitalizace náměstí Míru v Tišnově, s náměstím spojená budova Hotelu Květnice a její rekonstrukce, výstavba nové MŠ Na Honech a rekonstrukce ulice Jungmannovy. Vzhledem k celospolečenské situaci a šetření státu, a to bohužel i na vypisování dotačních titulů pro města a obce, je však jasné, že bez úvěru nebo přehodnocení priorit na období 2024–2026 nebude zřejmě možné všechny výše uvedené akce zrealizovat. Byt’ každá z těchto staveb má pro Tišnov podstatný význam. V ulici Jungmannova jsou na konci životnosti kanalizace a vodovod, který spojuje Tišnov s Předklášteřím. Bylo by tedy namístě přistoupit k rekonstrukcím nejen těchto sítí, ale i samotných komunikací, které v současné době přebíráme do vlastnictví od JmK. Po získání stavebního povolení bychom rádi zahájili stavbu nové MŠ Na Honech. S přihlédnutím k přeplněným stávajícím školkám a vzhledem ke stále narůstajícímu počtu obyvatel v této lokalitě tak potřebnou. Je velká škoda, že kvůli nesouhlasu některých obyvatel s touto stavbou jsme přišli nejen o šanci žádat o desítky miliónů korun z dotačních titulů pro tento projekt, ale především o možnost s dostatečným předstihem zajistit volnou kapacitu tišnovským dětem v mateřské škole a také těm z blízkého okolí. Chápu, že realizace podobných projektů se nás nějakým způsobem dotkne či některé z nás dokonce omezí. Ale bez toho, že si sami trochu „ukousneme ze svého komfortu“, by téměř žádná taková stavba nevznikla. Vážím si všech, kteří si to uvědomují. Tišnovské nám. Míru se více jak osmdesát let nerekonstruovalo. Dávno za zenitem jsou nejen povrchy, ale i sítě. Náměstí, které je výkladní skříní a srdcem každého města, by si zasloužilo přívětivější tvář i lepší stavebně-technickou kondici. Je evidentní, že to tišnovské již celkem obtížně plní v plné míře svůj účel – jako místo pro setkávání, pohodové trávení volného času či nakupování. K tomu by mohlo přispět i zklidnění dopravy, se kterým projekt počítá, nebot’ směrem od pošty dolů by měl režim přejít do pěší zóny s maximálním úsilím o bezbariérovost. Ale i zde bude důležité, jestli se nám podaří uspět a získat významné finanční prostředky z aktuálně známých dotačních titulů. Pracujeme na tom!

K náměstí bezesporu patří i dobrá restaurace a další služby. S rekonstrukcí náměstí bychom tedy rádi spojili i opravu interiéru Hotelu Květnice a přispěli tím k většímu oživení centrálního prostoru města. Tato historická dominanta náměstí plnila v minulosti mnoho funkcí a sloužila vícero účelům. Rádi bychom znali Váš názor na její budoucí využití, který můžete vyjádřit v anketě, o níž se dočtete na dalších stranách tohoto vydání TN. Díky všem, kteří nám svým názorem pomohou.

Přeji Vám všem pohodové podzimní měsíce.

Aleš Navrátil

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.