Ze zápisníku starosty

5 června, 2023 MOST0

Milé čtenářky, milí čtenáři, naposledy jsem vás prostřednictvím této rubriky zdravil v předvánočním čase. A opět po půl roce bych se s Vámi rád podělil o informace týkající se aktuálního dění na radnici.

 

Co mi radost nedělá?

Letošní jaro nás nemile překvapilo oznámením o ukončení činnosti poboček finančního úřadu i pošty 3 na ul. Brněnská v našem městě. Byli jsme prostě postaveni před hotovou věc bez jakékoliv předchozí diskuze.

Končící finanční úřad alespoň přislíbil, že v exponovaných měsících (leden a březen) budou Tišnov navštěvovat jeho pracovníci a při těchto výjezdech zde budou občanům k dispozici k vyřizování běžné, zejména daňové agendy. Rádi pro tuto službu poskytneme městské prostory.

Jednání s Českou poštou ani přes veškerou vyvinutou snahu doposud nic pozitivního nepřineslo. Pobočka na ulici Brněnská se s koncem měsíce června uzavře, a to bez náhrady. Mohlo by se zdát, že se vlastně tolik nestane – zavře se jedna pobočka, zůstane druhá – ta větší. Pro některé to bude motivací začít si své záležitosti vyřizovat online a naučit se tak třeba i novým dovednostem, další své záležitosti na poště spojí s vyřízením jiných pochůzek, které obvykle na náměstí řeší, například s návštěvou lékaře či úřadu.

O čem se však příliš nemluví a nelze to vyčíst ani ze statistik České pošty, je fakt, že tato instituce plnila pro starší generaci i funkci místa k setkávání. Pokud člověk žije sám, je mnohdy rád, že může prohodit pár slov se známou paní za přepážkou a při cestě potkat sousedy či přátele a „poklábosit si“. Většinu služeb, které nyní pošta poskytuje, nabízí již i jiné podnikatelské subjekty nebo je můžeme vyřídit přes internet. Onen obyčejný lidský kontakt však takhle snadno nahradit nelze.

Snažili jsme se zjišťovat, za jakých podmínek by pošta ve stávajícím místě mohla fungovat dál. Město má předkupní právo k nemovitosti, v níž pobočka sídlí, neboť pozemek pod poštou je městský. Bohužel pošta ani ke konci května neví, za kolik by nemovitost prodala. Sdělila nám, že znalecký posudek bude mít k dispozici nejdříve v září. (?!) Nejsou také známy přesné podmínky, za kterých by bylo možné provozovat službu „pošta Partner Plus“. Pošta nám v květnu oznámila, že tyto podmínky bude měnit a po provedení této změny se nám někdo ozve, k čemuž zatím (světe, div se…) také nedošlo. Ani jednání u pana hejtmana, kterému tato záležitost rovněž není lhostejná, v tomto směru bohužel nic hmatatelného nepřineslo. Jednali jsme též o možném personálním posílení pošty 1 či o rozšíření její provozní doby. Vše marné…

Zdá se vám to jako špatný vtip? Mně také. Je pochopitelné, že se s tímto státním podnikem, jehož ztrátu v konečném důsledku platíme my všichni, musí něco stát. Ale provedení tohoto reformního kroku tímto způsobem považuji za naprosto amatérské.

I proto jsme se ve vedení města rozhodli pro radikální krok – zřídit na sídlišti pod Klucaninou „Klub pro seniory“. O potřebě najít prostor pro setkávání seniorů v této lokalitě se mluví již delší dobu. Ukončení činnosti pobočky pošty bude tedy v tomto směru alespoň oním potřebným impulzem. Věřím, že již brzy vás budu moci informovat o detailech týkajících se chodu klubu.

 

Na co se těším?

O rekonstrukci tišnovského nádraží se taktéž hovoří již dlouho a je pravda, že je více než potřebná. Správa železnic postupuje v projektování a konečnou podobu s námi konzultuje. Jsem rád, že jsme mohli ovlivnit některé důležité detaily. Podle aktuálních informací by rekonstrukce měla proběhnout v letech 2025 a 2026. V měsíci červnu by měla být vedení města představena vizualizace tohoto projektu. Rádi se o ni s vámi podělíme.

 

Co se také podařilo?

I letos v jarních měsících ve spolupráci s Oblastní charitou Tišnov opět organizujeme úklid našeho města lidmi ze sociálně vyloučených skupin. Akce probíhá jedenkrát týdně a obvykle spočívá ve sběru odpadků na lokalitách určených městem. Za odvedenou práci dostanou pracovníci stravenku, za kterou si mohou zakoupit potraviny. Kromě toho, že tato činnost vede ke zvýšení pořádku v našem městě, napomáhá také zúčastněným k rozvoji pracovních návyků. Dík patří charitě i příslušným pracovníkům města, kteří tento projekt zajišťují!

V tom trochu podivném běhu dějin v posledních letech je důležité si připomínat historické souvislosti a také se pobavit a přijít na jiné myšlenky. Snad vás v tomto směru oslovily dvě akce, které jsme připravili na poslední květnový víkend. V sobotu 27. května proběhla historická slavnost, kde jsme oslavili 790 let od první zmínky o Tišnově a 235 let od prohlášení Tišnova za město. V neděli se pak po tříleté vynucené pauze opět závodilo na kolech na Klucanině a u cyklostezky proběhl zajímavý program pro všechny příchozí. Pokud se vám akce líbily, jsme potěšeni.

Užitečné pro nás bylo setkání s předsedy SVJ na sídlišti Pod Květnicí. Vzhledem k ušetřeným prostředkům v rozpočtu je možné zahájit první etapu regenerace této obytné čtvrti již v letošním roce. Společně s kolegy z rady města a odbornými pracovníky jsme proto představili jednotlivé fáze tohoto projektu a společně diskutovali o důležitých detailech. Informovali jsme o plánovaných opravách některých chodníků a chtěli jsme též slyšet, co obyvatele sídliště aktuálně trápí a co by zde bylo možné vylepšit. Častokrát byl zmíněn problém nedostatku parkovacích míst, další podněty se týkaly veřejné zeleně či zlepšení v oblastech veřejného pořádku a bezpečnosti. I když jsem své mládí strávil také na tomto sídlišti, již delší dobu zde nežiji, a proto jsem velmi rád za konstruktivní debatu a možnost vnímat místní problémy od těch, kteří zde bydlí. Je to pro nás cenné. Díky za to! V těchto diskuzích chceme pokračovat i se zástupci SVJ dalších tišnovských sídlišť.

A jeden vzkaz na závěr – nebojte se na nás obrátit, pokud se vám něco ve městě nelíbí či něco nefunguje. Jsme tu pro vás a rádi provedeme změny k lepšímu. Milí Tišnováci, přeji vám pohodové léto plné sluníčka a radosti. Budu rád, když zajdete třeba na tišnovské koupaliště či do vloni po rekonstrukci znovu otevřeného letního kina na některý z filmů či atraktivních koncertů. Těch pro nás městské kulturní středisko připravilo hned několik. Olympic anebo Vojta Dyk v Tišnově? Já už se těším, co vy?

Jiří Dospíšil

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.