Ze zápisníku starosty

3 června, 2024 MOST0

Milí Tišnováci, zdravím vás v čase pozdního jara a přicházejícího léta. Rok 2024 je v plném proudu, stejně tak běží projekty i další činnos­ti, jimž se na radnici věnujeme.

Když dovolíte, svůj informační úvodník začnu tím méně pozitivním. Nemám radost z toho, že se rekonstrukce tišnovského nádraží dle aktuálně dostupných informací od investo­ra, kterým je státní organizace Správa železnic, posouvá v čase. Vzhledem k nárůstu cen zá­kladních stavebních materiálů v období přípra­vy stavby (2018–2024), vysoké inflaci a upřes­ňování technického řešení došlo k výraznému navýšení celkových investičních nákladů stav­by. Z tohoto důvodu je nyní zpracovávána ak­tualizace záměru projektu a ekonomického hodnocení. Následně bude třeba i přeschvále­ní stavby v centrální komisi Ministerstva do­pravy. Na realizaci tak bohužel budeme muset vyčkat do roku 2027.

Všichni, kteří se něčím intenzivně zabývají, nebo na něčem usilovně pracují či často navštěvují stejné prostory, mohou mít tzv. „provozní slepotu“. I já to tak mám. Proto mne vždy příjemně osvěží pochvala, že se v našem městě něco povedlo, či zmínka o tom, že máme např. krásnou radnici. Žijeme v našem městě, které je takové, jaké je. Je to dědictví, které nám zanechali naši předkové. A je naší povinností o ně co nejlépe pečovat. Snažíme se i s tímto vědomím přistupovat k projektům, jež ve městě reali­zujeme. Potěšilo nás tedy, když v soutěži „Stavba Jihomoravské­ho kraje 2023“ v kategorii staveb občanské vybavenosti získala tišnovská smuteční síň 1. místo. Cenu jsme společně s kolegou bývalým 1. místostarostou Karlem Součkem st. převzali přímo z rukou hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha. Poděko­vání za skvělou práci zaslouží architekti Pavel Jura a Pavel Ste­uer, stavební firma Matyáš a Odbor investic a projektové přípravy MěÚ Tišnov v čele s Miroslavou Vyhňákovou. Těší mne, že ve­řejný prostor v Tišnově se daří obohacovat kvalitními projekty. Smuteční síň tak navázala např. na Park pod kostelem, letní kino, rekonstruované ulice Riegrova, Černohorská, Brněnská. Napros­to neocenitelnou roli u těchto projektů sehrává městská archi­tektka Zdeňka Vydrová, které za to patří také velké poděkování.

Vedle projektů vedoucích ke zkvalitnění veřejného prostoru je neméně důležitá i podpora života ve městě. Snažíme se o to, aby bylo možné vybírat z pestré palety.

Velmi dobře funguje Klub seniorů Klucanina, který vzni­kl v loňském roce. Kluziště přes zimu navštívilo téměř 9 tisíc spokojených bruslařů a dalších 150 bloků si pronajaly tišnovské i přespolní školy. Letošní 15. ročník Memoriálu Ivo Medka je v době, kdy toto vydání vychází, již za námi. Kromě závodění jde od počátku o akci propagující cyklodopravu a zdravý životní styl a mající také charitativní rozměr. Dokončeno bylo workoutové hřiště na Ostrovci, které tak vhodně doplňuje v posledních letech zde vybudovanou či rekonstruovanou sportovní infrastrukturu. Radost mám z toho, jak oblíbené a navštěvované jsou sobotní tišnovské trhy. Kdo chtěl, mohl se v dubnu zapojit do akce „Ukliďme Česko – Ukliďme Tišnov“. Díky všem, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí! Nejlepším sportovcům naše­ho města předal ocenění olympijský medai­lista Ondřej Moravec. Věřím, že nejen pro oceněné to byl skvělý zážitek. Zapojili jsme se do charitativního projektu a veřejné cyklo­tour „Na kole dětem“ se zastávkou 4. června na náměstí Míru v Tišnově. Ve stejný den pro­běhne večer v kině další z koncertů meziná­rodního hudebního festivalu Concentus Mora­viae. V Tišnově, který je od 1. ročníku hrdým festivalovým městem, zahraje a zazpívá Iva Bittová a Duo Jedlinský & Fischer. Pracuje­me usilovně na projektu lezecké stěny. Rádi bychom vyšli vstříc místní komunitě sdružené ve spolku Lezecká stěna Tišnov. Chtěl bych také pochválit Sbor dobrovolných hasičů Tiš­nov za uspořádání akce „Pálení čarodějnic“. Akce vznikla čistě z jejich iniciativy, a nikoliv z rozhodnutí města. To je vždy ta lepší varianta. Jednalo se o druhý ročník a je vidět, že se těší široké oblibě. Opakovaně tvrdím, že tišnovské spolky jsou skvělé a dobrovolní hasiči patří mezi ně. Jen tak dál!

Koncem dubna jsme popřáli místní obyvatelce – paní Ludmile – ke krásným kulatým 100. narozeninám. Setkání bylo pro mě ne­uvěřitelně inspirativní. Je skvělé vidět, že i v tomto úctyhodném věku je možné se častokrát zasmát, udělat si legraci především ze sebe a být pozitivně naladěn přes všechny těžkosti, které svět okolo nás přináší.

Přeji nám všem takto veselou mysl, pozitivní přístup k životu a pohodové letní měsíce!

Jiří Dospíšil

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.