Ze zápisníku místostarosty

4 března, 2024 MOST0

Vážené Tišnovačky, vážení Tišnováci, není to tak dlouho, kdy jsme si užívali pohodu Vá­noc, a ani jsme se nenadáli a už je tu konec února. Ač letošní počasí provází různé výkyvy, příprava a realizace staveb na tišnovském Od­boru investic a projektové podpory (OIPP) pro­bíhají v plném proudu.

V posledním čtvrtletí loňského roku se po­dařilo zdárně dokončit rekonstrukci ulice Hu­sova ve spolupráci se SVAK Tišnovsko (Svazek vodovodů a kanalizací Tišnovsko). Stavba za té­měř 31 milionů korun určitě udělá radost kaž­dému Tišnovákovi, ale hlavně zajistí bezpečněj­ší cestu školákům k ZŠ Smíškova. Každý, kdo v této ulici bydlí, bude mít možnost napojit se na nově vybudovanou dešťovou kanalizaci. Ta bude v budoucnu vedena ulicí Na Rybníčku až do řeky Svratky. Tím dojde ke zvýšení kvality a kapacity vyčištění splaškových vod. O zachy­cení vody v krajině se postarají nově zrealizované vsaky U Hum­polky (na komunikaci před č.p. 1862). Tuto komunikaci nebylo možné odkanalizovat standardním způsobem. Jsme rádi, že jsme zde uspěli se žádostí o dotaci (1 mil. Kč z 1,1 mil. Kč nákladů) z Ministerstva životního prostředí (MŽP). Ohledně dotací jsme byli úspěšní i na akci Zateplení bytového domu Polní 639, 640. Akce za téměř 2,6 mil. Kč získala dotaci MŽP ve výši 890 000 Kč. Velkou radost mi udělala výměna plotu u nového hřbitova, kte­rý velmi vkusně doplňuje stavbu nové smuteční síně. Na konci roku 2023 byla dle smlouvy o dílo dokončena úprava prostor pod obchodem na sídlišti Pod Květnicí. Prostor byl nově osazen lavič­kami, zelení a kamerovým bodem, čímž by mělo dojít ke zlepšení komfortu v této části sídliště. Následně by do května 2024 měla být dokončena I. etapa Regenerace sídliště Pod Květnicí. Město Tišnov počítá i s případným doladěním intenzity veřejného osvět­lení. Na začátku roku byla zahájena rekonstrukce bytů v Centru sociálních služeb – objekt A1 – 1. část (rekonstrukce zdravotně­-technických instalací a sociálních zařízení). Na akci za zhruba 9 mil. Kč se podařilo Tišnovu získat dotaci 5 mil. Kč od Jihomo­ravského kraje (JmK). Rozpočet města Tišnova pro letošní rok počítá i s další investicí v prostorách Centra sociálních služeb, a sice vybudováním nové ordinace praktického lékaře, nebo pří­padně i pro jinou lékařskou odbornost.

V posledních měsících minulého roku a na přelomu letošního proběhlo v Hajánkách napojení této části na vodovod z Jamné­ho. Tato část Tišnova se již nebude muset spoléhat jen na místní zdroje, ale získá jistotu dostatečného množství pitné vody z ce­lého systému SVAK Tišnovsko. Bohužel budeme muset znovu žádat o dotaci na akci ul. Kukýrna – zvýšení bezpečnosti dopra­vy (přechod pro chodce u křižovatky ulic Kukýrna/Polní včetně nově upravených autobusových zastávek), neboť z důvodu velké­ho množství podaných žádostí tato akce nebyla vybrána. Na konci roku byla dokončena I. etapa rekonstrukce Hotelu Květnice (bou­rací a sanační práce) v částce 2,4 mil. Kč. Na podzim roku 2023 jsme vyhlásili anketu Hotel Květnice a další možné využití. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se ankety zúčast­nili. Váš názor byl pro nás důležitý. Je namístě poděkovat i všem zastupitelům města za pod­něty a konstruktivní přístup. Během jednoho roku se nad tímto tématem sešli zastupitelé celkem třikrát a jsem rád, že jsme se dokázali většinově shodnout, jakou podobu bude budova mít. Na I. etapu by měla navázat v roce 2024 II. etapa (restaurace, suterén, vnější prosto­ry atd.) a bude zahájena projektová příprava III. etapy (2. N.P. a 3. N.P.). O způsobu využití se můžete dočíst na www.promenytisnova.cz, kde naleznete informace i o dalších inves­tičních akcích.

Na začátku letošního roku bychom rádi veřejně projednali připravovanou akci Re­konstrukce ulice Jungmannova a Halouzkova. Po projednání s občany budou ve spolupráci se SVAK Tišnovsko pokračovat práce na pro­jektové dokumentaci, neboť v obou ulicích jsou na hraně doži­tí a v některých částech již dožité rozvody vody a kanalizace. Velmi mě těší, že se podařilo získat stavební povolení na stav­bu Revitalizace nám. Míru. Postupně jsme se v průběhu ledna a února sešli s místními majiteli nemovitostí a obchodů, kteří projevili zájem v průběhu projektu řešit své potřeby. Společně jsme hledali cestu, jak pokud možno co nejvíce vyjít vstříc jejich potřebám. Ne vždy se to podaří na sto procent, a proto bych rád poděkoval všem za konstruktivní přístup a pochopení. Díky tomu můžeme žádat o významnou dotaci ve výši cca 77 mil. Kč z celkových předpokládaných investičních nákladů 200 mil. Kč. Pevně věřím, že nově zrekonstruované náměstí bude přívětivější jak pro nás Tišnováky, tak i pro obchodníky a majitele objektů a zvýší tak atraktivitu centra Tišnova. A zároveň se tím otevřou dveře novým příležitostem.

Přeji Vám všem pohodové jarní měsíce.

Aleš Navrátil

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.