Smlouva o partnerství – výstavba „Svazkové ZŠ Venkov“

12 června, 2023 MOST, Školství0

Zastupitelstvo města Tišnova schválilo Smlouvu o partnerství, jejímž účelem je spolupráce smluvních stran v oblasti školství, zejména pak při výstavbě základní školy zřizované DSO, kterou doporučila schválit Rada města Tišnova na svém jednání č. 10 dne 26. 4. 2023.

Účelem předkládané Smlouvy o partnerství je spolupráce smluvních stran, kterými jsou DSO Tišnovsko a 13 obcí včetně Tišnova. Smlouva o partnerství se týká výstavby a provozu nové svazkové základní školy VENKOV v obci Předklášteří („Svazková ZŠ VENKOV“) a následně plnění úkolů v oblasti školství, zejména zajišťování podmínek povinné školní docházky dětí, a to dětí s místem trvalého pobytu na území partnerů (obcí dotčených touto smlouvou).

Výstavba svazkové základní školy by měla být financována z programu MŠMT, který zvýhodňuje DSO jako žadatele (podíl pouze 15 % z celkových uznatelných nákladů).

Škola zřizovaná DSO má formu školské právnické osoby. Dle školského zákona je provoz školy zřizované dobrovolným svazkem obcí zajištěn z MŠMT (platy pedagogických a nepedagogických pracovníků, které jsou hrazeny z MŠMT formou přímých výdajů na vzdělávání ÚZ 33353), dále finančními prostředky od zřizovatele (příspěvek na provoz). DSO k částečné úhradě příspěvku na provoz využije dle zákona o státním rozpočtu dotaci z kapitoly Všeobecná pokladní správa, kterou obdrží od 1. 1. kalendářního roku na základě žádosti podanou na MFČR, a to podle počtu dětí zapsaných ve „svazkové“ škole podle stavu k 30. 9. předchozího kalendářního roku. DSO musí výše uvedenou dotaci ve výši 100 % převést na „svazkovou“ školu. Dle MFČR může být z příspěvku hrazena i splátka úvěrů. Uvedený účel použití není v rozporu s účelem uvedeným v rozhodnutí o poskytnutí dotace. Důležitý je tedy účel uvedený v rozhodnutí o poskytnutí dotace. Účel použití příspěvku – dotace je pojat široce, aby nebylo, pokud možno, omezeno použití samotné dotace – příspěvku.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.