Ze zápisníku místostarosty

2 března, 2023 MOST, Radnice0

Vážené Tišnovačky, vážení Tišnováci, zima se pomalu chýlí ke konci, za chvíli přijdou jarní měsíce a to je pro stavaře naděje, že po drobném zimním odpočinku zahájí stavební sezónu plní odhodlání. Ne jinak je tomu na Odboru investiční a projektové podpory (OIPP) v Tišnově, jehož jsem od loňského podzimu gestorem. Dlouhá léta měl tento odbor jako gestor na starosti kolega Ing. Karel Souček starší (ODS) a vedl jej dobře.

V Tišnově jsme se na konci roku 2022 mohli radovat z dokončení velké rekonstrukce ulic Riegrova a Černohorská. A hned na začátku roku 2023 jsme vybavili vnitřním zařízením novou smuteční síň, která bude sloužit nejen Tišnovákům, ale i okolním obcím. Zde je namístě poděkovat i Ing. Václavu Šikulovi (ANO), který byl u zrodu této myšlenky. Jsem rád, že jsme se na provozu nové smuteční síně dohodli s firmou, která má v této oblasti dlouholeté zkušenosti. V létě roku 2023 bychom chtěli vyměnit plot při vstupu na nový hřbitov a zároveň pracujeme na projektové dokumentaci na rekonstrukci parkoviště u nového hřbitova. V této lokalitě stojí určitě za zmínku příprava realizace tzv. suchého poldru, který by měl sloužit k zadržení dešťových vod z okolí (v budoucnu z celé ulice Kuthanovy) a zároveň by zde mělo dojít k jejímu částečnému vsakování.  Pokud půjde vše podle plánu, měli bychom během března zahájit práce na rekonstrukci ulice Husovy. Ze tří ulic (Havlíčkova, Vrchlického, Husova), na které byly připraveny studie, se ulice Husova dostala do realizace jako první z důvodu vedení hlavní stoky jednotné kanalizace na čističku odpadních vod do Březiny. Dojde ke zvětšení dimenze potrubí oproti stávajícímu stavu, které by mělo významně pomoci odtoku v této výrazně vytížené kmenové stoce E. Mimo to dojde k vybudování samostatné dešťové kanalizace, která se v budoucnu napojí na ulici Na Rybníčku a bude pokračovat do řeky Svratky. Vedení města připravuje zájemcům podporu na zachytávání dešťových vod, kdy přepad z nádrží bude odveden do nově vzniklých dešťových kanalizací. Odlehčíme ČOV v Březině (čistička odpadních vod) a zároveň část vody zachytíme pro další využití. O zachycení vody v krajině se postarají i vyprojektované vsaky U Humpolky. Pokud uspějeme s žádostí o dotaci, můžeme se v letošním roce těšit na realizaci. Ta zahrnuje i odvodnění asfaltové komunikace před domem č.p. 1862, vedoucí ke garážím u železniční vlečky.

V polovině letošního roku bychom měli dokončit druhou etapou revitalizace bytového domu Na Mlékárně 795. Dům bude kompletně opraven, včetně bytů, ve kterých jsme ještě stále topili v kamnech na uhlí. Bude opravena střecha, zateplena fasáda, vytvořeny podzemní nádrže na zachytávání dešťových vod a odstraněny všechny nevzhledné kůlny a zákoutí, které kazily dobrý dojem z Tišnova. Když jsem brigádně před třiceti lety v této části Tišnova roznášel noviny, vzpomínám si, že v těchto dvou domech (č.p. 255 a 795) jsem to zvládl nejrychleji.

Informace o investicích v oblasti úspor energií rád přenechám kolegovi místostarostovi Seberovi, já se pouze zmíním o připravovaném zateplení bytového domu Polní č.p. 639 a č.p. 640. S využitím dotačního titulu bychom chtěli toto zateplení letos zrealizovat. Stavební práce se nevyhnou ani bytům na CSS (Centrum sociálních služeb) objekt A1 a A2, kde je připravena rekonstrukce dožitých sociálních zařízení.

V nejbližší době nás čeká připravit zadávací řízení na dodavatele stavby Hotel Květnice – 1. etapa (zbourání kompletní dvorní přístavby z devadesátých let, sanace krovu, suterénu a dvorního traktu). Dne 13. 2. 2023 proběhla schůzka zastupitelů města Tišnova spojená s debatou o možném využití tohoto objektu a přípravě dalších etap rekonstrukce, pokud možno ještě před realizací rekonstrukce náměstí Míru.

Nejen samotná výstavba, ale především příprava nových projektů je základním kamenem pro plynulý průběh investičních akcí. Tady především platí okřídlené „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“. Proto jen okrajově zmíním výčet připravovaných projektů, na kterých pracujeme a dále budeme pracovat v průběhu roku 2023 (revitalizace náměstí Míru, rekonstrukce ulic Jungmannova a Halouzkova, ul. Kukýrna – zvýšení bezpečnosti dopravy, ZŠ Smíškova – rekonstrukce elektroinstalace, poliklinika – rekonstrukce elektroinstalace, vody a kanalizace, studie na rekonstrukci letního kina – 2. etapa vstup a zázemí, Jamné – odvodnění a zasakování, klimatický park podél řeky Svratky na k. ú. Tišnov a v neposlední řadě zahájení projektové přípravy na „Studii řešení využití obnovitelných zdrojů energie, fotovoltaické elektrárny a energetických úspor pro vybrané objekty města“).

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.